duminică, 15 februarie 2015

Tu economisesti in bucatarie?


           Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

             Recunosc ca l-am urmarit pe Jamie de cand a parut el prima data pe micul ecran.Cativa ani,cred cand am fost studenta,nu am mai stiu de el apoi iar l-am regasit.De cativa ani am reusit sa-mi iau cateva carti,sa am la indemana cateva din retetele si sfaturile sale.Caci da,m-a cucerit nu numai prin sarmul lui si felul de a fi,ci si prin simplitate.Pornind de la aceasta simplitate,el s-a luptat ca oamenii,mai ales copiii,sa manance sanatos si a tras un semnal de alarma in ce priveste irosirea mancarii.
           Asadar de la o vreme sunt si mai atenta sa pot refolosi ce nu s-a consumat la o masa.
           De exemplu,daca mi-a ramas doar o portie sau doua dintr-un fel principal(de obicei fara carne,fie din paste sau ceva din legume) si urmeaza sa fac supa sau ciorba,atunci il folosesc pentru aceasta.
           Mamaliga neconsumata la o masa se poate folosi la alta daca e trasa intr-o tigaie cu unt,dupa ce a fost intai taiata in bucati mici sau facuta mingiute,si pe deasupra radeti branza sau cascaval.
           Daca v-au ramas felii de paine nefolosite si s-au intarit dureaza 20 de minute sa fie gata o pizza cu ce aveti prin frigider sau camara :un pic de branza,cateva masline,cateva felli de ceapa sau catei de usturoi,vreo doua rosii si un pic de busuioc.




       Alt pont pentru economie e sa aveti condimente in ghiveci:sunt proaspete si nu dati bani pe ele tot timpul.Si,daca aveti verdeata tocata sau rupta si nu ati folosit-o,bagati-o la congelator.
        Tot cu legume si ce mai gasiti prin frigider va ies rapid niste "frigarui".



Daca aveti mere sau alte fructe ce incep sa se degradeze si cativa biscuiti iese un desert usor si delicios si gata in cateva minute.




        Trebuia sa incep cu cumparaturile dar inchei cu ele.Nu luam mai mult de cat ne trebuie mai ales legume si fructe pe care prefer sa merg dupa ele mai des,si nu iau semipreparate.Conservele le folosim doar cand plecam in drumetii sau vrem sa facem o salata rapida cu peste.Cautati produse proaspete si autentice adica de la producatorii nostri...iesiti si mai ieftin ca ei ne pun in plasa in plus chiar daca am platit o cantitate.

Putina atentie nu strica,nu?Acceptati aceasta provocare #SaveWithJamie si #Eroul saptamanii ?Ce ziceti Rux ,Iza,Daniel?Sa aveti spor!

12 comentarii:

  1. Superb scris draga mea- mi-a placut muuuult articolul tau. Si pe Jamie il admir foarte mult:D.
    Cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc,draga mea!Cand scriai tocmai te etichetam,desi am ratat inscrierea intr-o campanie.Asta e,sfaturile raman valabile.

      Ștergere
  2. Ce trebuie sa fac pentru provocare?? Oricum eu folosesc sfaturile care le-ai dat mai sus, nu suntem noi dintre cei care cumpara prea mult sau care arunca mancarea. La mine frigiderul e mai tot timpul gol, nu am mancare decar pentru o zi si jumatate (cred).
    Apropo de economie, am vazut zilele trecute pe unul din posturile de discovery (ca asta urmarim mai des si desene) cat se consuma in Las Vegas.Ei ne invata pe noi sa economisim, ca sa poata consuma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iza,cred ca trebuia sa scrii si tu un articol pe aceaasta tema.a fost si un concurs dar m-am "trezit" tarziu.

      Ștergere
  3. Nici mie nu-mi place sa arunc mancarea desi uneori sunt nevoita sa o mai fac. Am totusi grija cand vad ca am facut mai mult decat stiu ca putem consuma, sa congelez. Am in congelator pungute cu zeama de carne si oase de vitel (pe care o folosesc la paste, sosuri), am cozonac, frusecuri care sunt minunate la cafea, mere preparate pentru placinta, dovleac placintar taiat cubulete care va ajunge in supa. si cred ca mai sunt, dar nu-mi vin acum in minte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie rar imi ramane ceva,asa cum a zis si Izi,am frigiderul mai mult gol ca gatesc de doua ori pe zi si se mananca tot.
      Ai si prajituri la congelat?la mine se rade orice e dulce.
      Si ieri am facut o ciorbita de loboda,ca am la congelator...culeaasa inainte de a curata terenul deci n-am aruncat-o.

      Ștergere
  4. Tin minte ca in copilarie mancam cu o placere nebuna mamaliga taiata de tata in felii si prajita bine. Cum de am uitat cat era de buna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pentru ca n-ai mai mancat de atunci...multmesc pentru vizita!

      Ștergere
  5. Buna provocarea, dar de cativa ani de cand scriu saptamanal la Miercurea fara carne cred ca sa vede ca folosesc tot ce am prin casa si nu prea irosesc ;) Spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu,si-mi place initiativa ta,de aceea m-am si gandit la tine ca esti ingenios si eficient.Si e foarte fain,un schimb de idei,nu-i asa?
      Multumesc,spor si tie!

      Ștergere
  6. Mamaliga perpelita pe plita sau in tigaie fara ulei = yam-yam. Am mai adaugat si branza sau cascaval pe deasupra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,da,eu o pun in dry cooker ca n-am plita,hi,hi.Foarte buna!

      Ștergere

Meloman pentru o zi - Copacul