duminică, 2 mai 2021

Ziua Mamei

 





Originile Zilei Mamei datează încă din perioada Greciei antice când oamenii dedicau un festival anual de primăvară zeițelor-mame. Pe plaiurile autohtone, de asemenea se sărbătoarea un festival de primăvară numit Hilaria, care era dedicat unei zeițe-mamă a naturii și a fertilității pe nume Cybele. După apariția creștinismului, însă, au încetat să mai fie venerate zeitățile, iar de atunci este cinstită Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos.
În secolul al XV-lea, în Marea Britanie, se celebra „Duminica mamelor”, zi în care copiii angajați ca servitori în slujba familiilor înstărite primeau o zi liberă pentru a merge să-și viziteze familia și „biserica mamă”. Acest lucru reunea comunitățile și aducea laolaltă oameni ce nu se mai văzuseră de multă vreme. În drum spre casă, copiii obișnuiau să culeagă flori de câmp pe care le ofereau în dar mamelor lor.
În America anului 1872, Julia Ward Howe, cunoscută poetă și luptătoare pentru pace, a sugerat ca ziua de 2 iunie să fie o zi în care femeile din toată lumea să fie onorate în numele păcii mondiale. După moartea sa, Anna M. Jarvis Miss, din Philadephia, i-a preluat ideile și a luptat pentru drepturile femeii și înființarea unei zile dedicate mamei și maternității. Anna Jarvis ,fiica poetei Anna Jarvis, a continuat lupta celor două activiste reușind în anul 1914 ca Ziua Mamei să fie proclamată, ca zi națională, în a doua duminică din luna mai.
Este importat de știut că Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel, în mai 2010, a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România. De atunci, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai. Astfel, în 2021, Ziua Mamei se sărbătorește oficial pe 2 mai.
La mulți ani tuturor mamelor!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din atelierul Moșului...

                      Pentru că soțul meu avea nevoie de ajutor și eu aveam un pic poftă de pictat,am reușit să decorez câțiva Moși.În spate...